Vragen? Bel 0317 - 416 153

Home - Rozengeur Maneschijn - Zwanger!

Zwanger!

U bent in verwachting. Van harte gefeliciteerd!

Er is een bijzondere periode aangebroken om heerlijk van te genieten. Naast genieten, komt er tijdens de zwangerschap zowel op emotioneel als op praktisch gebied veel op u af. Als (aanstaande) ouder wilt u het allerbeste voor uw kind. In de periode van uw zwangerschap neemt u dan ook tal van belangrijke beslissingen. Een daarvan is hoe u de opvang van uw aanstaande zoon of dochter organiseert. Wanneer u zich in de diverse opvangmogelijkheden verdiept dan ontdekt u dat er een wereld aan mogelijkheden is. Opvang via opa en/of oma, kinderopvang, een gastoudergezin, een oppas, au pair of een combinatie. Vervolgens zijn er nog veel organisaties, producten en diensten om uit te kiezen.

Het is niet altijd eenvoudig om een keuze te maken die goed bij u en uw gezin past. Kinderdagverblijf Rozengeur & Maneschijn begrijpt dat u niet over een nacht ijs gaat en adviseert u graag vrijblijvend tijdens uw ontdekkingstocht door kinderopvangland. Onze medewerkers adviseren u desgewenst telefonisch, per mail of face-to-face op het tijdstip dat het u het beste schikt. We stellen u gerichte vragen om uw wensen en behoefte goed in beeld te krijgen. We kunnen u duidelijk uitleggen wat de verschillen in opvang via bijvoorbeeld een gastoudergezin of een kinderopvangorganisatie zijn, hoe onze opvang praktisch werkt, wat het kost en hoe het werkt met Kinderopvangtoeslag. Ons advies is altijd vrijblijvend.

Waar moet u op letten bij het zoeken naar kinderopvang?

Uw kinderen verdienen het allerbeste, maar doordat er zoveel aanbod is worstelen aanstaande ouders wel eens met de vraag ‘waar op te letten’ als het gaat om de opvang van uw kind. VerbeterMeter.nl heeft voor ouders uitgebreide, onafhankelijke checklijsten op de site staan die u kunt gebruiken bij contacten met potentiële kinderopvangorganisaties:

Checklist voor uw bezoek aan een kinderopvangorganisatie
Kenmerken van een goede kinderopvang
Stappen bij de keuze van kinderopvang

Wij voorzien u graag in onze antwoorden op deze checklists. Bovendien geven we u, uw partner, opa en oma graag een rondleiding zodat u zelf de unieke sfeer kunt proeven van onze opvang. Klik hier voor contact.

5 Handige tips voor uw zoektocht naar geschikte opvang

Pedagoog Marit Langedijk heeft eveneens 5 handige tips opgesteld voor ouders tijdens de zoektocht naar geschikte opvang.

1. Pedagogisch beleid

Bij het uitzoeken van geschikte opvang zou het pedagogisch klimaat moeten aansluiten bij de speerpunten in het gezin. Niet alleen in het pedagogische beleid van de opvang dat je als ouders kunt inzien, maar vooral de uitvoering op de werkvloer. Bespreek tijdens een informatief gesprek met de organisatie de pedagogische richtlijnen om te zien of deze aansluiten bij de eigen opvoeding. Werken er gediplomeerde krachten? Dit is ook een gelegenheid te vragen naar de mate van continuïteit en hoe uitval opgelost wordt.

2. Rondleiding

Bevalt het gesprek en de eerste indruk? Vraag een rondleiding! Het geeft de mogelijkheid een glimp van het ' hoe’ te zien: de  praktische uitvoering van het pedagogische beleid. Dit kan voor ouders lastig zijn omdat de aandacht al snel uitgaat naar het schattige kleine meubilair en de andere kneuterige knusheid die deze setting al snel oproept. Bewaar dit voor een andere keer: kijk nu naar de interactie van de medewerkers en de kinderen en de drie wettelijke criteria bij de opvoedingsdoelen:

interactie met 1 of meer kinderen
interactie met de groep
inzet van ruimte en materiaal

3. Praktijkvoorbeeld

Stel, er wordt net fruit gegeten. Vragen die je zou kunnen stellen:

Zitten de pedagogisch medewerkers gezellig bij de kinderen?
Wordt het fruit schoongemaakt door een medewerker die met de rug naar de kinderen staat en wat doet de andere collega?
Hoe is de interactie met de kinderen?
Wordt er rustig bij de kinderen gezeten, geluisterd en positieve aandacht aan elkaar besteed?
Is er oprechte interesse  in individuele kinderen?
Is de ruimte ingericht als 'derde pedagoog': kan een kind veilig spelen en zelfstandig materiaal pakken en kiezen?
Kortom: is het werkelijk zo’n  gezellig en veilig samenzijn?

4. Kritisch kijken

Of het nu voor oppas thuis, gastouder of kinderopvang is: ga zo’n eerste moment vooral op zoek naar de overtuigingen, grondhouding en kindvisie.  Het blijft immers mensenwerk…

5. Professionele opvoeders

Samenvattend: als pedagoog geloof ik zeker dat de uitwerking van kinderopvang heel positief kan zijn, maar er spelen diverse facetten mee. Kinderen kunnen zich optimaal ontwikkelen in een - emotioneel - veilige omgeving. Of het nu gaat om een kinderdagverblijf of gastoudergezin, wat belangrijk is, zijn professionele opvoeders met goede interactievaardigheden en een liefdevolle, stimulerende omgeving.

Volg je gevoel, blijf goed kijken en luisteren naar je kind en in gesprek met de pedagogisch medewerkers. Het is een beroep waar veel diverse kennis en vaardigheden voor nodig zijn.

Tot slot

We wensen u een zorgeloze zwangerschap, een voorspoedige bevalling van een gezonde baby, een heerlijke kraamtijd en veel plezier en vooral veel succes bij het maken van een keuze waar u zich goed bij voelt.

Klik hier voor een vrijblijvend advies en prijsopgave.

Klik hier voor meer informatie over kinderdagverblijf Rozengeur & Maneschijn.

"Wat een uitkomst die warme maaltijd tussen de middag"
Leonie (moeder)
"Wat hebben jullie fantastische mensen werken, Tim vermaakt zich er super"
Hanneke (moeder)
"Mijn dochter komt altijd met enorme verhalen thuis van de uitjes die ze bij jullie mee maakt"
Natasja (moeder)
"Onze dochter is klaar voor de basisschool: spannend en leuk maar met de goede basis die ze bij jullie heeft meegekregen komt dit helemaal goed! "
Janet (moeder)
"Zonder twijfel lieten we onze dochter voor het eerst achter bij Rozengeur & Maneschijn. Nu nemen we haar met ‘moeite’ weer mee."
Irene (moeder)
"Een heerlijk gevoel dat onze kinderen veilig bij jullie spelen terwijl wij werken"
Renate (moeder)
"Hij eet bij jullie beter dan thuis"
Danielle (moeder)
"Ze willen het liefst elke dag naar jullie"
Annemiek (moeder)
"Wij horen 's avonds aan tafel van alles over de liedjes, werkjes en leuke activiteiten bij jullie"
Renate (moeder)
"Prettige, liefdevolle en warme opvang!"
Dirk-Jan (vader)
"Wat is er toch altijd een gezellige, huiselijke sfeer."
Janneke (moeder)
"Jullie maken waar wat ik verwacht van goede kinderopvang"
Rozemarijn (moeder)